La kale –la nostra col ploma, reconeixible perquè és verda i arrissada– s’ha convertit en una verdura de moda. Als Estats Units, fins i tot l’anomenen la nova carn, la reina dels vegetals i font inesgotable de nutrició perquè conté molts micronutrients.

Aquesta planta pertany a la subfamília de les cols Brassica oleracea, de fulles verdes i carnoses (pertany al grup d’altres verdures com el bròquil, la coliflor i les cols de Brussel•les). Nativa de la costa sud i oest d’Europa, actualment es conrea a molts països i cada vegada es troba amb més facilitat als nostres comerços i mercats.

Què la fa un ‘súper aliment’?

1. És baixa en calories i alta en fibra. Una tassa de col arrissada té només 36 calories, 5 grams de fibra i 0 grams de greix. Agilitza el procés de digestió dels aliments i, com que conté molta fibra, regula i ajuda en el procés d’eliminació.

2. És una bona font de poderosos fitonutrients, amb un gran poder antioxidant i protector de les cèl•lules. La col arrissada és molt rica en carotenoides i flavonoides.

3. Conté molt de ferro. Per caloria, la col arrissada té més ferro que la carn de boví.

4. Conté molt de calci. Conté 135 mg de calci per cada 100 g, més que la llet de vaca, que n’aporta 120.

5. Conté molta vitamina C. La col arrissada conté 120 mg de vitamina C per cada 100 g, el 200% de la dosi diària recomanada.

6. Conté molta vitamina A. Aquesta  vitamina és essencial per a una bona salut ocular, un bon estat de la pell i mucoses..

7. Conté molta vitamina K. 100 g de kale proporcionen el 700% de la ingesta diària recomanada. Ull, però, ja que el consum de kale està contraindicat en cas de prendre medicació anticoagulant, ja que la vitamina K que conté pot interferir amb el fàrmac..

8. Té propietats antiinflamatòries . Una tassa de col arrissada conté un 10% de la dosi diària recomanada d’àcids grassos omega-3, que ajuden a lluitar contra els trastorns d’artritis, asma i malalties autoimmunes.

9. Protegeix de malalties cardiovasculars, la seva fibra s’uneix als àcids biliars i ajuda a regular els nivells de colesterol a la sang.

10. És un aliment depuratiu.Com que conté molta fibra i sulfurs, la col arrissada és un aliment idoni per depurar el cos i mantenir el fetge sa.

Quan la compris, assegura’t que sigui ben fresca, tingui el tronc ferm i les fulles tinguin un color intens. Com més petites siguin, més tendra serà i el seu gust també serà més suau. Guarda-la sense rentar en un envoltori de plàstic dins de la nevera.

 

T’animes a fer un smoothie amb kale?

Ingredients per a 2 persones:

  • 1 tassa de llet de coco
  • 2 tasses de kale ben talladeta 
  • ¼ d’una pinya de mida mitjana, tallada a trossos
  • 1 plàtan madur, tallat a trossos
  • aigua
 Combina els ingredients en una batedora, començant per la llet de coco. Afegeix-hi una mica d’aigua fins a tenir la consistència desitjada.

 

Voilà! A gaudir d’una bona dosi de vitamines i salut!