Per què OMEGA 3?

Avui dia tothom parla de la importància d’incorporar a la dieta omega 3 i se li atribueixen beneficis important per a la salut. Però realment es sap què són els omega 3, d’on els podem incorporar a la dieta i els beneficis que poden tenir?

Intentarem explicar i aclarir dubtes que pugui haver pas a pas doncs.

Què són els omega 3?

Els omega 3 (ω-3) són àcids grassos que únicament el nostre organisme pot obtenir a través de la seva ingesta. Els ω-3 juntament amb els omega 6 (ω-6) són els àcids grassos que nosaltres no podem sintetitzar. Per tant, també se’ls anomena àcids grassos essencials. Gràcies a la ingesta de ω-3 el podem transformar a cadenes més llargues d’àcids grassos eicopentanoic (EPA) i decosahexanoic (DHA). Però de vegades aquesta transformació pot ser que no sigui suficient per cobrir les necessitats del nostre organisme. És per això que es recomanen aliments rics amb EPA I DHA.

omega 3

D’on obtenim l’omega 3?

Alguns exemples importants fonts d’omega 3 són el peix blau, les llavors de carbassa, les nous, les llavors de cànem entre altres.

I què passa amb l’omega 6?

Els àcids grassos omega 6 són també àcids grassos essencials que només podem incorporar a través de la dieta i exerceixen funcions importants en el nostre organisme i independents dels ω-3. Els aliments rics amb ω-6 són: els cereals, el pa, els ous, la soja, les nous i l’alvocat.

Quina relació hi ha entre ω-6 i ω-3?

Es parla molt d’ingerir àcids grassos però no sols és important la ingesta sinó també ho és la proporció amb els que els ingerim. Els últims 100 anys els hàbits dietètics han canviat considerablement i l’equilibri entre ω-6 i ω-3 s’han alterat tenint una conseqüència negativa per la nostra salut. En la dieta actual ingerim un excés ω-6 i poc ω-3.

Com a conclusió direm que uns nivells òptims de omega 3 aporten:

  • Beneficis per la salut cardiovascular. Gràcies a la ingesta d’àcids grassos monoinsaturats o poliinsaturats s’aconsegueix reduir el colesterol LDL ( el colesterol dolent ) en sang i a la vegada augmenten lleugerament els nivells de HDL (colesterol bo ).
  • Efectes saludables sobre el control de la glucèmia i la diabetes tipus 2.
  • Efectes antiinflamatoris. S’està considerant important incloure una dieta rica en omega 3 en malalties com l’asma, Chrom i artritis.
  • Millores al sistema nerviós i al deteriorament cognitiu. Ja que les cèl·lules cerebrals són molt riques en àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga, i totes les investigacions al respecte estan demostrant que una dieta complimentada en omega 3 millora la funció cognitiva i el comportament, per això la importància en persones amb trastorns de hiperactivitat i dèficit d’atenció ( TDHA ). El mateix passa a dones embarassades i durant la lactància.

Com s’ha vist els beneficis que ens pot aportar la ingesta i suplementació d’omeges 3 i 6 són interessants i encara avui dia s’estan estudiant, però sembla que podran aportar molts beneficis a la salut i millorar la qualitat de vida en certes patologies. Una correcta dieta sana i equilibrada i una millora de la salut sempre van unides.

aliments rics en àcids essencials omega 3 i 6Teniu algun dubte ? No dubteu en posar-vos en conctacte amb nosaltres!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada