Símptomes de la gripLa grip estacional es caracteritza per l’aparició sobtada de febre alta (39-40ºC), tos (generalment seca), mal de cap, dolors musculars i articulars, malestar general i fins i tot mal de coll i degoteig nasal. El període d’incubació, és a dir, la latència entre el moment de la infecció i l’aparició dels símptomes, és de dos dies aproximadament.

La grip estacional es una infecció vírica aguda provocada pel virus Influenzae A, B o C. Per tant, no s’han de prendre antibiòtics per curar la grip, donat que no és una infecció bacteriana sinó vírica. Malgrat això, es pot complicar una grip amb una infercció bacteriana (neumococ, estafilococ….) i en aquest cas el metge pot prescriure antibiòtics.

El virus de la grip canvia cada any i adopta una forma diferent, per això es parla de grip esational i s’elabora una nova vacuna per a adaptar-se al virus circulant.

Els tractaments antigripals permeten alleujar els símptomes, accelerar la recuperació i reduir els riscos de complicacions.

En persones fràgils, persones majors de 65 anys, nens i adults amb malalties cròniques cardiovasculars o pulmonars, el virus de la grip poc provocar complicacions en la seva patologia.

Els processos gripals no són una grip pròpiament dita. En un refredat o procés gripal els símptomes que apareixen poden ser similars als de la grip però la seva intensistat sol ser menor  i solen curar-se per si mateixos al cap d’un temps curt que no sol passar de 3 dies generalment.

Febre, en un refredat no es presenta o és molt baixa, en una grip la temperatura pot ser de 38° o més i ens sol obligar a estar al llit.

Mal de cap, en un refredat pot presentar-se ocasionalment, en una grip normalment hi és present.

Rinorrea nasal, en un refredat sol ser lleu, en una grip hi ha esternuts freqüents i degoteig constant.

Congestió nasal, en un refredat generalment no n’hi ha, en una grip és un dels símptomes més molestos.

Tos, en un refredat la tos és seca i lleu, en una grip sol ser amb mucositat, flemes i molt persistent.

Dolor muscular i fatiga, en un refredat no es presenten, en una grip, són molt molestos i amb un esgotament general que impedeix realitzar les activitats diàries.

Mal de gola, en un refredat pot no presentar-se o ser molt lleu, en una grip, les molèsties ocasionen dificultat per a empassar i menjar.

Gana, amb un refredat no disminueix, amb una grip la persona no té ganes de menjar.

Sense ser tan invalidants com la grip, els estats de refredats també repercuteixen en la nostra vida quotidiana: cansament, absntisme escolar i fins i tot problemes per complir els compromisos professionals.

Nombrosos virus circulen des de la tardor fins el final de l’hivern. 

El virus de la grip estacional circula per terme mitjà durant 9 setmanes. Amb freqüència, és més virulent el desembre o gener. Els refredats o estats gripals poden estar causats per diversos virus, principalment els virus paragripals, el VRS (virus respiratori sincitial), adenovirus, rinovirus… Tots ells circulen des de la tardor fins el final de l’hivern.

CONTAGI

Els virus gripals són molt contagiosos i es transmeten molt fàcilment de persona a persona.

La transmisió té lloc de diferents maneres:

  • per secrecions expulsades per persones infectades quan tussen o estornuden.
  • de manera indirecta: mans, poms de portes, auriculars telefònics, peces de roba, joguines als bressols…
  • els llocs públics són espais molt propensos per a la contaminació vírica.

LA FEBRE ALS PROCESSOS GRIPALS

El procés gripal es deu a un atac víric. En resposta a aquesta agressió, el nostre organisme desplega un pla defensiu.

El sistema inmunitari, que detecta aquests virus com agressors, allibera anticossos per combatre’ls. La febre és , per tant, l’expressió de l’activació del conjunt de mecanismes de defensa del nostre organisme.

La febre no és inútil ni perjudicial. Al contrari, és el signe d’un bon funcionament de l’organisme, que es posa en moviment per a combatre una agressió. Si no es confirma una millora en 48 hores o si la febre persisteix, particularment en nens i persones dèbils o amb malalties cròniques, és important consultar un metge.

L’ HOMEOPATIA PER ALLEGUJAR PROCESSOS GRIPALS

L’homeopatia es presenta com una solució per a defensar el nostre cos i respectar el seu equilibri. Com més aviat s’inicïi el tractament, més ràpidament hi haurà recuperació.

Els medicaments homeopàtics no tenen efectes secundaris rellevants descrits i associats a la presa, i es poden prendre per part de tots els membres de la família susceptibles de contraure aquestes infeccions víriques. Els medicaments homeopàtics estan adaptats per a la cura de l’estat gripal en la dona embarassada.

Amb l’ homeopatia  es pot actuar sobre tres fases diferents de la malaltia:

1. Primers símptomes:  quan ens sentim com si estéssim ‘incubant’ alguna malaltia, és a dir, quan tenim calfreds, malestar general, dolor muscular, febre…En aquest moment podem reduir el risc de caure malalts i augmentar les possibilitats de recuperar-nos abans.

2. Evitar el contagi al nostre entorn, sobretot si hi ha nens. Contribuïrem a reduir el risc de contagi en el nucli familiar.

3. Protecció durant l’hivern. Si tenim tendència a caure malalts durant tot l’hivern, és el moment d’ajudar el nostre organisme a defensar-se.

 

Font: elaboració pròpia i continguts de Boiron.