En motiu  del Dia Internacional del Càncer de Mama que es celebra el 19 d’octubre de cada any, des d’aquí volem donar alguns petits consells per aquelles persones que han de rebre tractament de quimioteràpia i així aportar un petit gra de sorra en el seu dia a dia.

Ens centrarem en consells d’higiene i cura  de la pell, de manera que intentem minimitzar algunes de les molèsties més comunes que solen aparèixer amb els tractaments de quimioteràpia.

 

HIGIENE BUCAL

  • A l’hora de tenir cura de la higiene bucal  utilitzar raspalls de dents amb filaments mitjans o suaus, evitar col·lutoris que tinguin alcohol i fer ús del fils interdental per eliminar la placa.
  • La pasta de dents que sigui suau i evitar pastes amb tractaments blanquejants i agressius.
  • En cas d’utilitzar pròtesis dentals alternar-ne l’ús ja que així s’evita que irritin o lesionin  la mucosa.
  • En el cas de patir boca seca a les farmàcies hi ha productes que hidraten i afavoreixen la producció natural de la saliva.

CURA DE LA PELL

Per mantenir una pell el millor cuidada possible i  en cas que apareguin eritemes, sequedat, descamació i picor a la pell recordar que:

  • A l’hora de la higiene diària evitar els banys amb aigua calenta. És millor dutxes amb aigua tèbia. Utilitzar sabons suaus i neutres.
  • En quan a les cremes, les indicades són aquelles que tenen  agents hidratants i calmants per la pell. Hi ha diferents marques i laboratoris amb línies específiques per cuidar la pell davant aquestes situacions.
  • Evitar tots aquells productes d’higiene que portin alcohol, perfums o agents irritants.

CURA DEL CABELL

Pel que fa al tema del cabell ja es conegut l’efecte secundari de la quimioteràpia en aquests punt.

Abans de que es produeixi la caiguda rentar el cabell amb un xampú suau i després del xampú utilitzar alguna crema suavitzant. No utilitzar tints ni tractaments amb productes agressius pel cabell.

TAMBÉ CAL TENIR EN COMPTE…

  • En quant al desodorant  utilitzar aquells que no tinguin parabens, ni sals d’alumini ni perfums.
  • És important evitar la radiació solar,  ja que aquests tractaments són fotosensibles i la incidència del sol no està indicada.
  • Si arrel del tractament apareix sequedat  vaginal per una disminució de la lubricació es poden utilitzar productes lubricants per millorar les molèsties.

 

Tots aquests punts són petits consells que com a farmacèutica penso que poden ser d’ajuda.  Però sobretot, davant de qualsevol efecte secundari derivat de la quimioteràpia o qualsevol dubte s’ha de fer saber al metge especialista.

Webs d’interès

www.oncocardedeu.cat

www.oncovalles.cat

www.juntscontraelcancer.cat

www.oncolliga.cat

www.grupagata.org/ca/

www.aecc.es

Llda Cinta Forés Jover

Farmacèutica Titular