Avui: 08:30-13:30 h 938713146 659090743
Temps de lectura 2 min.

Segur que tens un racó a casa dedicat a la teva farmaciola, amb el material de cura, i medicaments d’ús més comú, així com medicaments per a tractaments més específics. Però ho guardes al lloc més adient? Amb les condicions que requereixen per mantenir els seus efectes? Estan organitzats de la millor manera?

Aquestes i d’altres són preguntes a les que és convenient saber respondre per evitar errors, afavorir l’adherència al tractament i mirar de garantir la seguretat i la màxima eficàcia dels medicaments en el moment de la seva presa.

CONSERVA ELS MEDICAMENTS LLUNY DE LA HUMITAT

És molt habitual conservar els medicaments en espais de la casa com el bany i la cuina. Contràriament al que s’acostuma a pensar, són llocs on no és convenient guardar la teva farmaciola. Aquestes estàncies de la llar estan sotmeses a majors canvis de temperatura i presenten major humitat que pot afectar a la seva efectivitat. A més, acostumem a tenir en elles artefactes que són fonts de calor (com poden ser les estufes, els forns, etc.), també poc recomanades.

Per tant, alhora de guardar els teus medicaments evita aquests espais i recorda trobar una ubicació sense humitat, calor excessiva i llum directa.

Si hi ha menors a la casa, tingues present guardar els medicaments en un lloc de difícil accés per a ells. Una bona opció pot ser un armari tancat i elevat lliure d’humitat, calor i llum directa.

Medicamentos en casa

REVISA PERIÒDICAMENT LA CADUCITAT

Per garantir la seguretat en la presa dels medicaments, quan els tinguem a casa, també és important revisar periòdicament la seva caducitat. Per fer-ho, tingues cura de guardar els medicaments en el seu envàs original i juntament amb el seu prospecte.

L’envàs i el prospecte tenen tota la informació que necessites consultar, a més de la caducitat, aspectes com la composició, normes d’ús, indicacions, efectes adversos, etc. Al mateix temps, aquest envàs original protegeix el medicament de factors com la humitat, caigudes accidentals, o el calor excessiu.

A més, conservar-los ajudarà a evitar errors de medicació que poden repercutir en el teu benestar i el de la teva família.

D’altra banda, mai conservis medicines caducades, que ja no utilitzes o que no saps perquè es prenen. No les llancis a les escombraries, però, porta-les al punt SIGRE de la teva farmàcia per garantir el tractament d’aquests residus de la manera més segura per a les persones i l’entorn.

FARMACIOLA BÀSICA A CASA

Més enllà dels medicaments específics per a un tractament determinat, és convenient que guardis a casa, una farmaciola bàsica.

Incorpora a ella antipirètics, analgèsics suaus, com paracetamol, ibuprofè, i sèrum fisiològic estèril. També antisèptic per a petites ferides com solució iodada o clorhexidina en solució. Tingues a casa també tiretes, esparadrap, gases estèrils, estisores, pinces, crema per a cremades, alguna crema amb antihistamínic per a picades o petites reaccions al·lèrgiques i la medicació bàsica de cada membre de la casa si és que pateix alguna patologia crònica o recurrent.

És recomanable mantenir una distribució que separi el material bàsic de cura, els medicaments d’ús més habituals i aquells medicaments que requereixen de prescripció mèdica i responen a un tractament concret. En el cas de pacients amb medicació crònica, recorda que pots preguntar el teu farmacèutic sobre el Servei de Dosificació Personalitzada (SPD), pel qual a la farmàcia t’organitzaran la teva medicació per dies i preses per garantir la correcta adherència i l’eficàcia del tractament.