Avui: 08:30-13:30 h 938713146 659090743
Temps de lectura 3 min.

Per mantenir una boca sana és necessari mantenir unes cures bàsiques. Aquestes van des de la neteja diària a les visites al dentista, passant per l'elecció dels productes d'higiene més adequats per a tu.

Has de tenir en compte que a través de la boca s’ingereixen els aliments i, juntament amb el nas, forma part de les vies respiratòries. Són necessàries una correcta neteja i cures per evitar malalties bucals i dentals, com càries, gingivitis o halitosi. D'aquesta manera pots prevenir possibles afectacions orgàniques, a més de mantenir un bon aspecte personal.

CONSELLS PER A UNA BOCA SANA

1. La salut de les dents

A més de la neteja adequada, l'alimentació juga un paper fonamental en mantenir una boca sana i cuidada. La digestió comença a la boca, això significa que els aliments inicien un procés químic per poder assimilar-los.

En aquest procés, els sucres, que són els més propensos a provocar càries, queden en la superfície i entre les dents fent que la placa bacteriana produeixi àcids que degraden l'esmalt. Per aquest motiu, el raspallat s'ha de fer després de cada àpat principal evitant així que es produeixi aquest procés.

A la dieta, recorda que hi ha aliments que prevenen l'aparició de càries com:

  • Aliments rics en fibra o integrals. A l'haver de ser mastegats per major temps fan que es produeixi més saliva (la qual cosa evita que es reprodueixin els bacteris amb més facilitat).
  • Aliments que continguin magnesi. Ajuden al reforç i correcta formació de les dents.

2. Per mantenir les dents blanques

A causa d’hàbits com el tabaquisme i a certs aliments com el cafè o el te, les dents poden mudar d'un color natural blanc a colors groguencs que enlletgeixen el somriure.

La millor opció és la neteja diària amb productes adequats podent-se potenciar amb l'ús de pastes dentífriques blanquejadores o kits de blanquejament complet.

3. Per mantenir les genives sanes

Les genives s'inflamen quan hi ha algun problema, ja sigui tosca acumulada o infeccions més greus. Davant les molèsties i la inflamació, s'aconsella acudir al dentista.

És important saber que la inflamació de les genives augmenta la possibilitat de patir malalties d'un altre tipus, i pot afectar el sistema digestiu o respiratori.

Per mantenir les genives en perfecte estat, renta’t les dents després de cada menjar, fes massatges a les genives i no oblidis netejar l'espai interdental.

És recomanable fer una revisió mínim un cop a l'any. Encara que ha de ser el dentista qui indiqui quan és aconsellable realitzar-la per evitar la inflamació de genives i acumulació de la placa bacteriana entre la dent i la geniva.

4. Com i quan raspallar-se les dents

Perquè el teu raspallat sigui correcte, has de fer servir un raspall de dents i una tècnica adequada, a més d'una pasta dentífrica de qualitat suficient.

Tècnica de raspallat adequat:

  • Renta’t les dents mínim 3 vegades al dia, després dels àpats principals.
  • Posiciona vertical el raspall i mou de dalt a baix en les dents superiors i de baix a dalt en les inferiors. No oblidis la cara interna de les dents.
  • Realitza moviments circulars sobre la superfície dels queixals, per on mastegues. Fes-ho des de la geniva cap a la part superior de les dents, com si estiguessis escombrant sobre la dent.
  • Raspalla la llengua, on s'acumulen molts bacteris a la boca, però fes-ho amb un raspall especial per a la llengua.

Boca sana

Consulta el farmacèutic sobre el tipus de raspall més recomanable en funció de les teves necessitats (dents sensibles, inflamació de genives, halitosi o càries).

En general, es recomana un raspall de filaments de nylon suaus, ja que proporcionen una major neteja. Alhora, els filaments d’aquest tipus no fan malbé l’esmalt. Canvia el teu raspall com a mínim cada tres mesos.

Segueix aquests consells i mantingues la teva boca sana. Recorda que el teu farmacèutic pot recomanar-te els hàbits i productes que millor t’ajuden a tenir cura de la teva salut bucal, sense oblidar anar al dentista mínim una vegada a l’any per a la seva revisió.