Avui dia mundial de la fibromialgia volem ajudar a totes les persones que la pateixen donant a conèixer la seva enfermetat.

És una malaltia que es caracteritza per dolor crònic generalitzat, no articular, i sensació dolorosa a la pressió d’uns punts sensibles específics.

Imagen

Les persones que pateixen fibromiàlgia descriuen el dolor com cremor, punxades, pesantor, palpitació o molèstia. És freqüent que el dolor es noti als músculs que més s’exerciten.

Poden tenir rigidesa generalitzada, sobretot en llevar-se al matí i sensació d’inflamació a les mans i els peus. També es pot sentir formigueig poc definit. Són molt freqüents les contractures musculars. Tot això provoca cansament i poca tolerància a l’esforç, fent que qualsevol exercici d’intensitat inusual els provoqui dolor.

Com a conseqüència de l’estat crònic de dolor i fatiga que es pateix són freqüents l’ansietat, la irritabilitat i la depressió. També es presenten dificultats per dormir, migranya, trastorns de la circulació a les extremitats, l’anomenada síndrome del còlon irritable, cefalea tensional, urgència miccional, dolor pelvià crònic, sequedat de boca i d’ulls i, en dones, dolors durant la menstruació.

La fibromiàlgia és una malaltia crònica per a la qual, actualment, no existeix cura. Però sí que existeixen una sèrie de mesures que han demostrat millorar  la qualitat de vida d’aquests malalts: un correcte diagnòstic, l’explicació al pacient de la naturalesa de la seva malaltia, l’educació per tal que eviti els factors agreujants, el tractament de les possibles alteracions del son, canvis en el comportament i en els plantejaments vitals, l’exercici físic suau i moderat, la realització de tècniques de relaxació muscular, l’ús d’analgèsics i medicaments que augmenten la resposta al dolor i també, en alguns casos, l’ús de teràpies complementàries (com ara l’acupuntura, l’homeopatia, la naturopatia i la fitoteràpia).

L’exercici físic i un adequat enfortiment dels músculs són, sens dubte, de gran eficàcia. Cal, però, treballar poc a poc, realitzant un exercici suau i de manera gradual. Es recomanen activitats com ara passejar o caminar sobre una cinta rodant,  bicicleta.

L’obesitat suposa una sobrecàrrega dels músculs i dels tendons, fet que pot agreujar la simptomatologia de la malaltia. Per aquesta raó, es recomana perdre pes a les persones que tenen fibromiàlgia, de manera que el seu pes no estigui per sobre del recomanat per a la seva edat, alçada i constitució.

Esperem que aquesta breu explicació ajudi a tots a saber en que consisteix la malaltia i a solidaritzar-se i entendre aquelles persones que la pateixen.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada